Artikkeli: Red de Mujeres Finlandia, kääntänyt Susanna Viljanmaa
Päätoimittaja: Gloria De Felice
“Väkivallalla naisia kohtaan ei ole rajoja tai sosiaalista asemaa ja vaikuttaa kaikkiin naisiin yhdenvertaisesti.” (Elina Chauvet)
Kuva: Patricia Locor, CDMX 2020
Elina Chauvet on arkkitehti ja kuvataiteilija 30 vuoden kokemuksella. Elina on kotoisin yhdestä Meksikon vaarallisimmista kaupungeista, Ciudad Juárezista, Chihuahuassa. Kaupunki sijaitsee Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla. Sana femicide (naismurha) syntyi siellä vuonna, jolloin naisiin kohdistuvien henkirikosten lukumäärä oli korkeimmillaan yli 30 vuoteen. Tänäkin päivänä monia naisia murhataan ilman, että tappajaa rangaistaan. Hänen sidoksensa julkiseen ja relaatiotaiteeseen lujittui Punaiset Kengät -installaation (Zapatos Rojos) myötä. Installaatiossa Elina reflektoi naisiin kohdistuvan väkivallan normalisointia, erityisesti Meksikossa ja ympäri maailmaa ilmenevän perheväkivallan normalisointia, joka johti Elinan siskon joutumiseen miehensä murhaamaksi. Teos on myös osa Elinan suruprosessia.
Kuva: Phrancesco Garnieri, Rooma 2020
Viime lokakuun 26. päivänä Red De Mujeres haastatteli Elinaa PlusCollectivea varten. Hän antoi lisätietoa hänen Punaiset Kengät -installaatiostaan.
Ensimmäinen installaatio Ciudad Juárezissa: “Punainen on rakkauden väri, punainen on toivon väri.”
Ensimmäinen installaatio toteutettiin Ciudad Juárezissa 22. elokuuta 2009 käyttäen 33 paria yhteisön lahjoittamia kenkiä. Elina valitsi aiheeksi kengät, koska ne ovat yleisin elementti murhattujen naisten tunnistamisessa, ja koska Ciudad Juárezissa on paljon kenkäkauppoja.
Kuva: Elina Chauvet, Ciudad Juárez 2009
Henkilökohtaisella tasolla kengät muistuttavat Elinaa hänen suhteesta siskoonsa, koska heillä oli sama kengännumero. Kengät eri näkökulmista tulivat symboliksi, jonka Elina on käsitteellistänyt taiteessaan. Hän valitsi punaisen värin, joka symbolisoi suhdetta vereen.
“Valunut veri on myös veri, joka yhdistää meidät. Rakkaus on esitettynä punaisella. Punainen on rakkauden väri. Äitien rakkaus, rakkaus hänen siskoaan kohtaan. Punainen on toivon väri”, sanoo Elina.
Punaiset Kengät -installaatio noudattaa aina samaa prosessia jokaisessa maailman kaupungissa. “Jos rakastamme toisiamme sisarina, voimme auttaa toisiamme.”
Elina määrittelee Punaiset Kengät teokseksi, joka saa meidät huomaamaan naiseuden takia murhattujen naisten jättämän aukon. Punaiset Kengät -installaatiota on järjestetty monissa kaupungeissa ympäri maailmaa vuosien ajan.
Taiteilija on laatinut teoksen replikoimista varten protokollan. Käytettyjen kenkien täytyy olla lahjoitettuja, ja ne on maalattava käsin punaisiksi. Elina korostaa kenkämaalaustyöpajojen merkitystä, koska niiden tarkoituksena on luoda kollektiivinen katarsis. Työpajat ovat tiloja sisaruuden luomiseksi. Siellä osallistujat puhuvat, jakavat ja pohtivat naisten kohtaamaa väkivaltaa. Hänelle antaminen ja osallistuminen ovat anteliaisuutta. “Jos rakastamme toisiamme sisarina, voimme auttaa toisiamme. Meidän tulisi erottaa taloudelliset, maantieteelliset ja kulttuuriset erot välillämme ja yhdistyä rakkauden nimissä. Meidän pitäisi yhdistyä lopettaaksemme sovinismi. Taiteen ja yhteiskunnan suhdetta ei voida laimentaa”, Elina Chauvet sanoo vakaumuksella. Punaiset Kengät -teoksessa tämä suhde on voimakas.
Kuva: Rosamaría Bolom, Helsinki 2020
Punaiset kengät on matkustava taideteos, joka kantaa mukanaan viestiä sosiaalisesta muutoksesta, hyödyntää julkisia tiloja kommunikointiin ja tietoisuuden lisäämiseen siitä, miten kiireellistä on lopettaa sukupuolittunut väkivalta.
“Väkivalta voidaan pysäyttää. Tärkeää on olla eristämättä itseäsi. Joudut pyytämään apua. Aina on joku, jonka voit tavoittaa. Älä anna periksi, älä menetä toivoa”, Elina Chauvet toteaa.
Punaiset kengät -installaatio Helsingissä: “Naisiin kohdistuva väkivalta Suomessa on ongelma, josta on puhuttava enemmän.”
25. marraskuuta on naisiin kohdistuvan väkivallan hävittämisen päivä. PlusCollectivessa kokoontuneiden naisryhmien ja kiinnostuneiden ihmisten erinomaisen työn ansiosta Punaiset Kengät -teos on esillä ensimmäistä kertaa Helsingin Kansallistorilla.
Tämän installaation avulla PlusCollectiven muodostavat organisaatiot ja ihmiset ovat solidaarisia niitä kohtaan, jotka taistelevat sukupuolitetun väkivallan hävittämiseksi kaikkialta maailmasta. Mutta he pyrkivät myös osoittamaan, että Suomessakin, joka on luokiteltu maailman onnellisimmaksi valtioksi, naisiin kohdistuva väkivalta on ongelma, joka tulisi ottaa huomioon.
Kuva: Gloria De Felice, 2020
Comments